Gespecialiseerde voetzorg

Een gespecialiseerd voetverzorger doet méér dan basis en esthetische voetverzorging. Als gespecialiseerd voetverzorger sta je in voor de preventie én verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Je voorkomt verdere voetaandoeningen door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen.

Lessen

De opleiding bestaat uit 30 sessies van telkens 3u, met start op 28 september en eindigend eind juni. De lessen lopen wekelijks op maandag van 14u tot 17u. Daarnaast is er nog een extern stagemoment en een examendag. Deelname aan een congres behoort ook tot de mogelijkheden.

INHOUD

Als voetverzorger heb je een uitgebreid takenpakket. Je behandelt en verzorgt op niet invasieve wijze huidaandoeningen zoals eelt, eeltpitten, likdoorns en kloven... Daarnaast behandel je ook nagelaandoeningen zoals ingegroeide nagels, mycose(schimmel)nagels en verdikte nagels... Voor professionele adviesverlening over goed en aangepast schoeisel, optimale voethygiëne en huid- en nagelverzorging kunnen je patiënten ook bij jou terecht. Verder ben je ook een belangrijke schakel in het interdisciplinair samenwerken. In geval van medische problemen verwijs je door naar andere specialisten zoals huisarts, dermatoloog, orthopedist/orthopedische chirurg, orthopedisch schoentechnieker of kinesitherapeut. Ook alle medische, paramedische en podotherapeutische aspecten van diabetes en andere voetaandoeningen komen aan bod. Je klantenbestand varieert van jong tot oud, en mobiele maar ook minder mobiele mensen. Daarom is kennis van de anatomie van de voet en het onderbeen en een basis in biomechanica zeer belangrijk. Met deze achtergrond begrijp je beter hoe problemen ter hoogte van de voet kunnen ontstaan.

DOELGROEP

Zowel verpleegkundigen, paramedici als kinesitherapeuten kunnen zich inschrijven voor deze opleiding. We richten ons in eerste instantie tot iedereen die professioneel van start wil gaan met medische pedicure en podotherapie ongeacht het werkveld, dus niet tot schoonheidsspecialisten. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel worden de lessen op verpleegkundig niveau gegeven. Heb je geen verpleegkundige of paramedische vooropleiding, en ben je toch erg geïnteresseerd in voetverzorging? Bezorg dan een geschreven motivatie aan de opleidingscoördinator voordat je je inschrijft.

STUDIEGELD

Studiegeld voor deze vorming: € 720, inclusief koffiepauze. Het cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld.

WERKMATERIAAL

Je staat zelf in voor de aankoop van een basispakket werkmateriaal.
Schattingsprijs: € +/- 375 euro (exclusief freestoestel).

KMO-PORTEFEUILLE

KMO-ondernemingen kunnen gebruik maken van subsidiëring via de ondernemerschapsportefeuille voor KMO-bedrijven. Erkenningsnummer: DV.O100347. Meer info op: www.agentschapondernemen.be.

PROGRAMMA

Naast een grondige theoretische basis bezorgt de opleiding je ook voldoende praktijkervaring. Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen. Bovendien wordt er ook een externe praktijkoefensessie ingepland.

Volgende thema’s komen uitgebreid aan bod in de opleiding:
Palpatoire anatomie van de onderste ledematen
Wondzorg / ontsmettingsmiddelen en verbanden in de voetzorg / diabetesvoetwondzorg
Theorie van de voetzorg en mycosenzorg
Beroepsgeheim en aansprakelijkheid
Beheer van een zelfstandige activiteit als voetverzorger
Praktijk voetverzorging
Afstudeeropdracht + opdracht

Naast een grondige theoretische basis bezorgt de opleiding je ook voldoende praktijkervaring. Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen. Bovendien wordt er ook een externe praktijkoefensessie ingepland.

EVALUATIE

De evaluatie bestaat uit permanente praktijkevaluatie, een theoretisch examen en een schriftelijke opdracht (gerelateerd aan het werkveld van pedicure). De opleiding vindt plaats op Campus Sint-Niklaas.

Wanneer?

Van maandag 28 september 2020 - 14:00 tot maandag 14 juni 2021 - 17:00

Waar?

Odisee Campus Sint-Niklaas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Oost-Vlaanderen

Contact gegevens

Odisee
Warmoesberg 26, 1000 Brussel
02 609 37 37
oae.brussel@odisee.be