Gespecialiseerd voetverzorger (Podotherapie)

Gespecialiseerd voetverzorger

Je staat in voor de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Je voorkomt verdere voetaandoeningen door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen.

Situering
Als voetverzorger heb je een uitgebreid takenpakket.  Je behandelt en verzorgt op niet invasieve wijze huidaandoeningen zoals eelt, eeltpitten, likdoorns en kloven... Ook alle (para)medische en podotherapeutische aspecten van diabetes en andere voetaandoeningen komen aan bod. Daarnaast behandel je ook nagelaandoeningen zoals ingegroeide nagels, mycose(schimmel)nagels en verdikte nagels... Verder ben je ook een belangrijke schakel in het interdisciplinair samenwerken. In geval van medische problemen verwijs je door naar andere specialisten zoals huisarts, dermatoloog, orthopedist/orthopedisch chirurg, orthopedisch schoentechnieker of kinesitherapeut.  Voor professionele adviesverlening over goed en aangepast schoeisel, optimale voethygiëne en huid- en nagelverzorging kunnen je patiënten ook bij jou terecht.  Je klantenbestand varieert van jong tot oud, en mobiele maar ook minder mobiele mensen. Daarom is kennis van de anatomie van de voet en het onderbeen en een basis in biomechanica zeer belangrijk. Met deze achtergrond begrijp je beter hoe problemen ter hoogte van de voet kunnen ontstaan.

Als gespecialiseerd voetverzorger heb je verschillende mogelijkheden. Je kan je eigen zaak starten als zelfstandig gespecialiseerde voetverzorger in hoofd- of bijberoep, werken in een groepspraktijk samen met andere specialisten, werken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, of aan de slag gaan als
vertegenwoordiger in de sector van voetverzorgingsproducten.

Doelgroep
Zowel verpleegkundigen als paramedici kunnen zich inschrijven voor deze opleiding. We richten ons in eerste instantie tot iedereen die professioneel van start wil gaan met medische pedicure en podotherapie ongeacht het werkveld, dus niet tot schoonheidsspecialisten.  Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel worden de lessen op verpleegkundig niveau gegeven. Heb je geen verpleegkundige of paramedische vooropleiding, en ben je toch erg geïnteresseerd in voetverzorging?  Bezorg dan een geschreven motivatie aan de opleidingscoördinator voordat je je inschrijft.

Docenten
Onze lesgevers zijn gespecialiseerde podotherapeuten, voetverzorgers en verpleegkundigen met jarenlange ervaring. Zij zullen je de technieken van het vak bijbrengen.

Evaluatie
De evaluatie bestaat uit permanente praktijkevaluatie, een theoretisch examen en een schriftelijke opdracht (gerelateerd aan het werkveld van pedicure).

Getuigschrift
Wie minstens 90% van de lessen bijwoont én minimaal 50% behaalt voor het examen en de opdrachten, ontvangt het getuigschrift van ‘Gespecialiseerd voetverzorger'.

Programma
Naast een grondige theoretische basis bezorgt de vorming je ook voldoende praktijkervaring.  Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen.  Bovendien wordt er ook een externe praktijkoefensessie ingepland.  Volgende thema’s komen uitgebreid aan bod in
de vorming:
• Palpatoire anatomie van de onderste ledematen
• Wondzorg / ontsmettingsmiddelen en verbanden in de voetzorg / diabetesvoetwondzorg
• Theorie van de voetzorg en mycosenzorg
• Beroepsgeheim en aansprakelijkheid
• Beheer van een zelfstandige activiteit als voetverzorger
• Praktijk voetverzorging
• Afstudeeropdracht + opdracht

Data
We plannen in academiejaar 2018-2019 twee lessenreeksen op verschillende locaties:

Reeks 1: Odisee - Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
30 maandagnamiddagen, start 1 oktober 2018, telkens van 14u-17u

Reeks 2: Odisee - Campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel
30 woensdagavonden, start 3 oktober 2018, telkens van 18u15-21u15

Na inschrijving ontvang je een gedetailleerde lesplanning.

PRAKTISCH

Inschrijven en betalen
Inschrijven kan online via www.odisee.be/ae.   Kostprijs: 720 euro, inclusief koffiepauze. Het cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld.
Na inschrijven wordt de factuur opgestuurd naar het door jou vermelde facturatieadres. Graag betalen voor aanvang van de vorming.  Je staat zelf in voor de aankoop van een basispakket werkmateriaal. Schattingsprijs: ± 375 euro (exclusief freestoestel).
Betaald educatief verlof
Indien de vorming erkend wordt, ontvang je per trimester een attest. Dit dien je zo snel mogelijk te bezorgen aan de personeelsdienst van je werkgever.
Meer info op: www.werk.belgie.be.
KMO-portefeuille
KMO-ondernemingen kunnen gebruik maken van subsidiëring via de ondernemerschapsportefeuille voor KMO-bedrijven. Erkenningsnummer: DV.O100347.
Meer info op: www.agentschapondernemen.be.
Meer informatie
Wens je meer informatie? Neem dan gerust contact op met:
Ann Jaques
Coördinator permanente vormingen gezondheidszorg
02-210 13 48
ann.jaques@odisee.be
Een overzicht van ons volledig vormingsaanbod vind je terug op odisee.be/ae

Wanneer?

Van woensdag 3 oktober 2018 - 18:15 tot woensdag 5 juni 2019 - 21:15

Waar?

Odisee - Campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel
Andere

Andere activiteiten

26
apr, apr, apr
27
apr, apr, apr