Economische evaluaties van medische interventies: doelgerichte opleiding voor onderzoekers, evaluatoren en doe-het-zelvers

Er is een grote vraag naar economische evaluaties van medische interventies. Kennis over dit domein is belangrijk vanaf het opzetten van klinische studies tot en met het indienen en evalueren van een terugbetalingsdossier.

Om studies correct te kunnen opzetten/uitvoeren en analyses met de juiste focus te kunnen evalueren bieden we deze intensieve en interactieve opleiding aan. Deze opleiding wordt reeds voor de 21e keer georganiseerd en biedt de deelnemers de opportuniteit om een ruime bagage aan (praktische) kennis mee te nemen.

De opleiding richt zich op een breed publiek actief in de medische sector: overheid, verzekeringsinstellingen, onderzoekers, industrie (geneesmiddelen, implantaten, medische hulpmiddelen, diagnostica, etc.), consultants en andere wetenschappelijke instellingen. Er is geen voorkennis vereist voor deelname.

Deze kennisoverdracht is onder andere nuttig voor:

 • Onderzoekers die rekening willen houden met het economische aspect bij het opstellen en uitvoeren van hun onderzoek.
 • Evaluatoren die economische evaluaties op een kritische manier willen lezen en interpreteren.
 • Doe-het-zelvers die zelf economische evaluaties willen uitvoeren.

Na deze cursus zullen deelnemers in staat zijn:

 • Het concept ‘Health Technology Assessment (HTA)’ met z’n verschillende aspecten te vatten
 • Rekening te houden met de juiste elementen bij het opstellen van een onderzoeksprotocol
 • Richtlijnen voor het uitvoeren van economische evaluaties toe te passen
 • Relevante economische evaluaties op een systematische manier te identificeren
 • Aandachtspunten in economische evaluaties te identificeren en valkuilen vermijden
 • Beslisbomen en Markov modellen op te stellen
 • Relevante instrumenten voor het meten van levenskwaliteit te selecteren en toe te passen
 • Onzekerheden op een correcte manier op te nemen in economische modellen
 • Transparant presenteren en interpreteren van resultaten op de zogenaamde ‘costeffectiveness plane’ en ‘cost-effectiveness acceptability curve’
 • Enz.

Dag 1: woensdag 16 september, 2020 (9u-17u)

 • Introductie tot Health Technology Assessment (HTA): het medisch en economisch perspectief toegelicht a.d.h.v. een aantal voorbeelden.
 • Economische evaluaties: waarom, wat is het, de gebruikte terminologie, enz.
 • De ICER threshold: wanneer is een interventie zijn geld waard? de ideale wereld van 'League tables’ en de praktijk.

Dag 2: donderdag 17 september, 2020 (9u-17u)

 • Beslisbomen en Markov modellen: het theoretisch concept en toelichting a.d.h.v. een voorbeeld uit de praktijk in Excel.
 • Richtlijnen voor economische evaluaties van medische interventies. Een overzicht van aandachtspunten en mogelijke valkuilen a.d.h.v. een aantal praktijkvoorbeelden.
 • QALY’s en QoL: geschikte instrumenten voor het meten van levenskwaliteit en het ondersteunen van economische evaluaties. De Europese richtlijnen: wees goed geïnformeerd vooraleer u aan uw onderzoek begint.

Dag 3: vrijdag 18 september, 2020 (9u-17u)

 • Waarom en hoe rekening houden met onzekerheid in economische evaluaties: deterministisch en probabilistisch modelleren (theorie en praktisch voorbeeld).
 • Transparant presenteren en interpreteren van resultaten op de zogenaamde ‘costeffectiveness plane’ en de ‘cost-effectiveness acceptability curve’ (theorie en praktisch voorbeeld).
 • Op een systematische manier economische literatuur identificeren: optimaliseren van uw tijd/opbrengst via specifieke databanken en zoektermen voor HTA’s en economische evaluaties (theorie en praktisch voorbeeld).

De cursus wordt in het Nederlands gegeven. Per lesonderdeel wordt de materie ondersteund door een selectie van toegankelijke internationale literatuur. Voor bepaalde onderdelen, zoals ‘modelleren’ en ‘presenteren van resultaten’, wordt een voorbeeld in Excel meegegeven en stap voor stap uitgelegd.

Lesgever: Mattias Neyt, MSc, PhD - Senior expert die sedert 2005 werkzaam is aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Afgestudeerd in 2000 als econoom aan de universiteit van Gent. Behaalde in 2006 zijn doctoraat in de gezondheidseconomie/farmacoeconomie. Medeauteur van een 35-tal beleidsondersteunende HTA en HSR rapporten over geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, diagnostica, screening, enz.. Medeauteur van de Belgische richtlijnen voor economische evaluaties en de Europese richtlijnen voor het meten van gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit. Auteur van een 60-tal peer-reviewed publicaties. Lesgever in het postgraduaat gezondheidseconomie aan de HUB-EHSAL. Medeoprichter van ME-TA (Medical Evaluation and Technology Assessment) dat instaat voor het uitvoeren van systematische reviews en HTA’s voor buitenlandse non-profit organisaties en het verzorgen van opleidingen.

Aantal deelnemers en prijs: Om een leerrijke, interactieve en goed begeleide opleiding te kunnen verzorgen wordt deze 3-daagse cursus gegeven aan een groep van minimum 10 en maximum 20 deelnemers. First come, first served. Inschrijvingen vóór 1 maart 2020: €890 voor personen uit de publieke/academische sector, €1290 voor de private/consultancy sector. Warme lunch (3x) en cursusmateriaal zijn inbegrepen. Inschrijvingen na 1 maart 2020: 10% extra. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Annulatie: Bij annulering van deelname meer dan één maand voor de start van de opleiding wordt het inschrijvingsbedrag terugbetaald (met een inhouding van 10% voor administratieve kosten). Voor annuleringen na deze periode is er geen terugbetaling voorzien. Er is wel steeds de mogelijkheid om de deelnemer te laten vervangen door een collega.

Accreditering: 18 credit points aangevraagd in de rubriek ‘ethiek en economie’.

Wanneer?

Van woensdag 16 september 2020 - 09:00 tot vrijdag 18 september 2020 - 17:00

Waar?

Locatie: Hotel 'Park Inn by Radisson Leuven' (www.parkinn.com/hotel-leuven) is een modern hotel dat makkelijk te bereiken is met zowel het openbaar en eigen vervoer. Het is gelegen op enkele stappen van het Centraal Station Leuven. De publieke parking aan het station bevindt zich onder het hotel. Voor wie tijdens de opleiding in Leuven verblijft is het slechts 10 minuten wandelen naar het centrum van de stad.
Vlaams-Brabant