Duurzame loopbanen in de zorg: Verbinden, Leren en Diversifiëren
Dit jaar staat de netwerkdag 'Personeel en Organisatie' in het teken van duurzame loopbanen.
Het zijn de mensen die de zorg dragen. Schaarste op de arbeidsmarkt daagt elke werkgever uit om nieuwe werknemers zo goed mogelijk op het spoor te helpen en te houden, ook als het even moeilijk is of als de finish (einde loopbaan) in zicht is. Het lijkt de logica zelve, maar in de praktijk is het niet eenvoudig om dit als HR-verantwoordelijke te realiseren.
Deze netwerkdag wil op verschillende manieren inspiratie geven om nog effectiever te werken aan duurzame loopbanen. In de voormiddag gaan wetenschappelijke kaders en doorleefde ervaringen hand in hand. Na de middag bieden wij workshops aan die zich richten op verschillende cruciale fasen van een loopbaan, telkens onder deskundige begeleiding en gedragen door onderzoek of goede praktijken.
Afsluiten doen we samen met een drankje en aangenaam gezelschap.
Programma
9u: Onthaal
9u15: Welkom
9u30-10u45: Prof. Peggy De Prins, Antwerp Management School
10u45-11u15: Pauze
11u15-12u: ‘Vrijwaar de spontane stagiair’, Leen de Koker
12u-13u15: Middagpauze
13u15-14u30: Workshop ronde 1 - keuze uit een van deze vier workshops
- Workshop 1A: Hoe maak je werken in de zorg aantrekkelijk voor specifieke doelgroepen? (Sarah Vansteenkiste, Steunpunt Werk & Tracy Van den Wijngaert, GZA)
Vlaanderen heeft één van de laagste werkloosheidsgraden in Europa. In de zoektocht naar nieuwe medewerkers zullen we ons zoekgebied moeten verruimen. Professor Sarah Vansteenkiste, coördinator van het Steunpunt Werk, laat ons kennismaken met potentiële medewerkers die we momenteel nog te gemakkelijk over het hoofd zien. Ook reikt ze handvaten aan om hun tewerkstelling te faciliteren. Haar inzichten maakt ze tastbaar aan de hand van een best practice. Tracy Van den Wijngaert zal deze inzichten tastbaar maken aan de hand van haar ervaringen bij GZA.
- Workshop 1B: Onboarding van nieuwe medewerkers en aan boord houden van stagiairs, hoe doe je dat? (Leen De Koker & Veerle Schoeters, UZA)
Een te hoog percentage nieuwe werknemers binnen de zorg stroomt uit binnen het eerste jaar. Stage-ervaringen moedigen instroom soms niet aan. Stagiairs en nieuwe medewerkers zijn nochtans de toekomst!
Samen met Leen De Koker onderzoeken we hoe onboarding best vorm krijgt. Vervolgens inspireert Veerle Schoeters, stafmedewerker Patiëntenzorg UZA, ons met een overzicht van goede praktijken.
- Workshop 1C: Re-integratie van langdurig zieken, hoe doe je dat? (Lode Godderis, IDEWE)
Het werk hervatten na een lange periode van afwezigheid is voor veel medewerkers een grote stap. Ook voor werkgevers kan re-integratie van langdurig zieken een uitdaging vormen. Bovendien is er de laatste tijd wel wat gewijzigd aan de te volgen regels en procedures. In deze interactieve workshop geeft Lode Godderis, CEO van IDEWE en auteur van o.a. het boek “Werken is genezen” handvaten en inspiratie voor een correct en doeltreffend re-integratiebeleid.
- Workshop 1D: Hoe begeleiden we werknemers door de laatste jaren van hun loopbaan?
‘Gray talents matter’, Fons Leroy (voormalig gedelegeerd bestuurder VDAB) wist het al, en toch heerst nog steeds een vooroordeel op de arbeidsmarkt dat 'oud' gelijk staat aan 'out'. Dit denken werd in het verleden gevoed door brugpensioenregelingen, nu is dat idee ‘out’. Bovendien willen veel vijftigplussers na de pensioenleeftijd blijven werken. Een niet te missen kans voor een arbeidsmarkt die kampt met krapte. Deze workshop wil manieren aanreiken om oudere werknemers aan te moedigen met goesting en kwaliteitsvol aan de slag te blijven tijdens de laatste loopbaanjaren en zelfs misschien daarna.
14u-15u: Pauze
15u-16u15: Workshop ronde 2 (keuze uit dezelfde workshops van ronde 1)
- Workshop 2A: Hoe maak je werken in de zorg aantrekkelijk voor specifieke doelgroepen?
- Workshop 2B: Hoe nieuwe medewerkers en/of stagiairs aan boord houden?
- Workshop 2C: Re-integratie van langdurig zieken, hoe doe je dat?
- Workshop 2D: Hoe begeleiden we werknemers door de laatste jaren van hun loopbaan?
16u15-16u30: Plenaire afronding
16u30-17u30: Netwerkmoment met hapje en drankje
Praktische info
Locatie: Technopolis, Technologielaan 1, Mechelen - Bereikbaarheid? Klik hier
Deze netwerkdag richt zich tot algemene directie, HR-directie, verpleegkundige directie en middenkader en is exclusief voor leden van Zorgnet-Icuro.
Er is een maximum van 230 deelnemers. Inschrijven kan tot en met 27 oktober 2023.
Deelname aan de netwerkdag kost 160 euro. Lunch, versnaperingen en netwerkmoment is in deze prijs inbegrepen.
Heb je vragen over de inhoud van de activiteit? Neem dan contact met: klaartje.theunis@zorgneticuro.be
Heb je vragen over je inschrijving? Neem dan contact met: chantal.tombal@zorgneticuro.be