meeting
14/03/2022, 8:30 - 10:30
Personeel en Organisatie

Denk-werksessies voor leidinggevenden binnen de zorg - Hoe blijf je als (ethisch) leider staande in deze golven vol ethische dilemma’s? 3B

De vierde golf zet leidinggevenden voor een veelheid aan nooit geziene uitdagingen. Het is een enorme uitdaging om doorheen de beperkingen, schaarste en onmogelijkheden ook de kansen en mogelijkheden te zien. 

Tijdens vijf online denk-werksessies diepen we, onder begeleiding van experten ter zake en samen met andere leidinggevenden binnen de zorg, deze thema’s uit en gaan we op zoek naar mogelijkheden en handvatten.

Volgende uitdagingen zetten we centraal: 

  • Ambassadeur zijn van de zorg in deze omstandigheden, hoe doe je dat?
  • De mogelijkheden binnen de onmogelijkheden; hoe werken met goed is ‘goed genoeg’?
  • Hoe blijf je staande in de spreidstand tussen de vele rollen en posities?
  • Hoe omgaan met de ethische dilemma’s? Pluisbloemen en ethisch leiderschap?
  • Schaarste en retentie van medewerkers: wat zijn nog mogelijkheden?

Deze sessieHoe blijf je als (ethisch) leider staande in deze golven vol ethische dilemma’s?

De vele beperkingen duwen ons met de neus op een reeks ethische dilemma’s en spanningsvelden in de zorg. Dilemma’s die we niet zomaar kunnen oplossen en die de oorzaak kunnen zijn van heel wat morele stress in de dagelijkse zorgpraktijk. Hoe ga je hierover in gesprek met je medewerkers? Hoe creëer je een cultuur en teamklimaat waarin zulke dilemma’s kunnen worden onderzocht en de ervaringen van morele stress bespreekbaar kunnen worden gemaakt?

Deze denk-werksessie biedt een kader om naar ethische spanningsvelden te kijken én dompelt je onder in een methodiek om hiermee aan de slag te gaan binnen je voorziening. Zodat de ervaring van morele stress kan worden omgebogen naar morele veerkracht. Doorheen de uitwisseling verwerf je inzichten die je ethisch leiderschap zullen verrijken.

Praktische informatie

  • De kostprijs per sessie is 40 euro. Inschrijven kan tot 2 weken voor de effectieve sessie. U ontvangt een automatische bevestiging na inschrijving. Na afsluiten van de inschrijvingen krijgen alle deelnemers een factuur toegestuurd. Annuleren kan tot 2 weken voor de aanvang van de sessie.
  • Elke sessie duurt 2 uur en gaat digitaal door via Zoom. Elk thema wordt 2 keer aangeboden.
  • Er zijn minimum 18 en maximum 30 personen aanwezig. Per sessie zijn maximum 2 personen per voorziening aanwezig. Dit aanbod is exclusief voor leden van Zorgnet-Icuro.  
  • Gezien het aantal plaatsen per sessie beperkt is tot 30 personen, vragen we een engagement op vlak van aanwezigheid.
  • Enkele dagen vóór de sessie, ontvangt u de link voor de sessie waarmee u 15 minuten voor aanvang kan inloggen om deel te nemen.

Over de sprekers

Karolien Vermeiren, orthopedagoog, psychotherapeut & coach. Ze werkt als stafmedewerker Vorming bij Zorgnet-Icuro en heeft ruime ervaring als procesbegeleider binnen de zorgsector, zowel binnen individuele als teamtrajecten. Leiderschap en psychosociale ondersteuning zijn haar expertisevelden.

Yvonne Denier, filosoof en ethicus. Als stafmedewerker ethische thema’s bij Zorgnet-Icuro is ze mee verantwoordelijk voor ethische visie-ontwikkeling in de Vlaamse zorgorganisaties. Daarnaast is ze professor ‘Ethiek van de gezondheidszorg’ aan de KU Leuven en staat ze mee in voor onderwijs en onderzoek in dit domein. Recent verscheen haar boek ‘Het pluisbloemeffect. Hoe ethiek in de zorg aanstekelijk werkt’ (Lannoo, 2021).

Locatie
Online
Eerste startdatum
Organisatie
Zorgnet-Icuro
Telefoon
+3225118008
E-mail
karolien.vermeiren@zorgneticuro.be