Dementie op jonge leeftijd - Leven in het nu, denken aan later

Dementie op jonge leeftijd treft naar schatting 9.000 tot 11.000 Belgen en 14.000 tot 17.000 Nederlanders.

Dit heeft niet enkel een grote impact op deze personen zelf, de partner en zijn gezin, maar ook collega’s en werkgevers, de nog levende ouders, klasgenoten en vrienden van de kinderen, professionals en vrijwilligers in de thuiszorg, psychologische zorg, ouderenzorg, ziekenhuizen,…

Al deze betrokkenen worden geconfronteerd met grote uitdagingen die de dementie met zich meebrengt. Zij ervaren dementie op jonge leeftijd vaak als ingewikkeld en moeilijk, en anders dan dementie op oudere leeftijd.

Om hen te helpen om met deze uitdagingen om te gaan, reviseerden tal van experts uit Nederland en België het boek ‘Dementie op jonge leeftijd’, van Annemie Janssens & Marjolein de Vugt. Het volledig vernieuwde boek stellen we u voor op de dag van het symposium.

Op dit symposium delen we de recentste resultaten uit het steeds groeiende wetenschappelijk onderzoek over dementie op jonge leeftijd. Topwetenschappers uit Vlaanderen en Nederland informeren u in de voormiddag over de best mogelijke zorg op medisch en psychosociaal vlak en over palliatieve zorg. In de namiddag reiken we u in workshops concrete tools aan voor een betere omgang, en kan u naar keuze inzoomen op thema’s als ’arbeid en dementie op jonge leeftijd’, ‘frontotemporale dementie’, ‘palliatieve zorg bij jonge mensen met dementie’, ‘eHealth ondersteuning voor mantelzorgers van jonge personen met dementie’ en ’liefde en een zinvol leven met jongdementie’.

Let op: Het is raadzaam om snel in te schrijven voor dit symposium. Bepaalde workshops kunnen omwille van capaciteitsbeperking snel volzet zijn, waardoor u minder keuzemogelijkheden heeft.

DOELGROEP
Iedereen die in Nederland en Vlaanderen te maken heeft met dementie op jonge leeftijd:

  • Professionals in ziekenhuizen, thuiszorg, residentiële zorg, onderwijs, bedrijfsleven,…
  • Personen met dementie op jonge leeftijd, familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers.

PRIJS

  • 110 euro voor professionals;
  • 55 euro voor personen met dementie op jonge leeftijd, familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers.
  • Deze prijzen zijn inclusief catering en het boek ‘Dementie op jonge leeftijd’ ter waarde van 25,99 euro.

Wanneer?

Van donderdag 2 december 2021 - 09:00 tot donderdag 2 december 2021 - 16:00

Waar?

Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 3010 Leuven
Vlaams-Brabant

Contact gegevens

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8, 2018 Antwerpen
+32 3 609 56 14
info@dementie.be