Agressiecoach - 5-daagse vorming met 2 terugkommomenten - Escala

Deze 5-daagse vorming met 2 terugkommomenten wordt kosteloos aangeboden door Vivo vzw Icoba. Ze kadert in het Via-5 project ‘Omgaan met agressie’ en is gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

PROGRAMMA

Met dit 5-daags traject zoom je in op de beleidsmatige aanpak en beheersing van het aantal incidenten op de werkvloer en krijg je handvaten om individuele agressie-incidenten meer de-escalerend en contextueel te benaderen. Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist. We starten vanaf de basis maar bieden ook inzichten en tools aan voor wie al meer ervaring/expertise heeft. Dit alles wordt gedoceerd door docenten die met beide benen in de praktijk staan (psychiatrisch centrum, politie, justitie) en die al jarenlang organisaties rond deze problematiek begeleiden.
- We staan stil bij de vraag wat is agressie? Welke soorten onderscheiden we, hoe uit zich dat…?
- Welke basishouding is van belang? En hoe toon je jouw grenzen?
- Je leert agressie in een vroeg stadium detecteren en escalatie vermijden.
- We bespreken strategieën om gepast te reageren bij verbale agressie en leren bepaalde afweertechnieken en zelfverdedigingstechnieken in geval van fysieke agressie. Nadien geven we handvaten om dit beleidsmatig te vertalen.
- Je ontdekt hoe je een agressie-protocol opstelt voor je organisatie en weet hoe je dit implementeert.
- Je leert hoe je gepaste hulp en opvang biedt aan slachtoffers, daders en getuigen van agressie. Welke stelregels onderscheiden we, wat is de impact van een incident, welke fases zijn er bij een verwerkingsproces en wat in geval van schokkende, ingrijpende, traumatische gebeurtenissen?

De opleiding is maximaal interactief, er worden ook laagdrempelige rollenspellen geïntroduceerd. Voor aanvang is er een bevraging van de deelnemers om nog meer te kunnen toespitsen op de individuele situaties. In opvolging van het 5-daags traject voorzien we met een tussenperiode van 4 maanden een intervisiemoment van een halve dag.
Voor deze opleiding wordt een aanvraag gedaan voor Vlaams Opleidingsverlof.
Meer info op www.vlaanderen.be/vlaams-opleidingsverlof-vov

DOELSTELLINGEN

Het doel van de opleiding tot agressiecoach is het ontwikkelen van een profiel dat enerzijds gericht is op de beleidsmatige aanpak en beheersing van het aantal incidenten op de werkvloer en anderzijds toelaat om individuele agressie-incidenten meer de-escalerend en contextueel te kunnen benaderen. De opleiding kadert binnen een toenemende professionalisering van de aanpak van deze incidenten, waarin we de verschillende initiatieven en instrumenten op het vlak van preventie, procedures, opvang van personeel en vorming op elkaar afstemmen. De modules kennen een logische opbouw en zijn serieel.

DOELGROEP

Medewerkers die met kinderen en jongeren werken.

Wanneer?

Van dinsdag 22 september 2020 - 09:00 tot dinsdag 22 september 2020 - 12:00

Waar?

Escala Campus Zwijnaarde, Tramstraat 65, 9052 Zwijnaarde
Oost-Vlaanderen

Contact gegevens

Vivo vzw - Icoba
Sainctelettesquare 13-15, 1000 Brussel
02 250 37 77
icoba@vivosocialprofit.org