'24 Wochen': film en nagesprek met ervaringsdeskundigen

De NIP-test, een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down, leeft in de media. Maar wat komt er na de NIPT?

Met de filmavond '24 Wochen' geven we een inkijk in het hartverscheurende beslissingsproces dat volgt op een prenatale diagnose. Hoe is het om geconfronteerd te worden met een diagnose? Hoe is het om zo’n beslissing te nemen? Hoe doe je dat? Neem je die beslissing alleen of probeer je toch met je partner tot een gezamenlijke beslissing te komen? Wat is de invloed van het maatschappelijke discours op de beslissing? Hoe ga je verder na de keuze?... De focus ligt zeker niet op de uiteindelijke beslissing, wel op het beslissingsproces en de impact daarvan.

We sluiten de avond af met een panelgesprek waar ervaringsdeskundigen de realiteit van het keuzeproces nog net iets dichterbij brengen. Door de stem te laten horen van een ouder die koos voor afbreking en een ouder die koos voor behoud, willen we de aandacht vestigen op het proces dat hen verbindt, zonder op enige manier te polariseren rond de uiteindelijke beslissing.

Over de film

Astrid en Lucas vormen een gelukkig en succesvol paar. Zij is een bekende cabaretière en hij haar manager. Ze hebben een dochter van negen en Astrid is in verwachting van hun tweede kind. Het leven lacht hen toe, tot ze te horen krijgen dat hun ongeboren baby het syndroom van Down heeft. Terwijl hun wereld instort, moeten ze vóór 24 weken zwangerschap beslissen of ze kiezen voor een abortus of niet, dit laatste met onzekere gevolgen. Hoewel ze gewend zijn alles samen te doen, beseft Astrid dat alleen zij deze moeilijke beslissing kan nemen.

'24 Wochen' van regisseuse Anne Zohra Berrached is een emotionele reis waar verdriet, twijfel, schuldgevoel en woede elkaar afwisselen. '24 Wochen' spreekt zich niet uit vóór of tegen abortus. De film toont de persoonlijke en ethische dilemma's waarmee het koppel, apart en tezamen, worstelt. Bijzonder aan de film is ook dat dokters, verplegers en kraamverzorgsters die Astrid ontmoet, allen zichzelf spelen; veel dialogen werden overgenomen uit reële, intensieve interviews met een bijna-ouderpaar. '24 Wochen' maakt niets mooier of troostrijker dan het is.

Trailer: klik hier

United Perfection

Deze filmavond is een initiatief van 'United Perfection' in samenwerking met Kunstencentrum Buda en Fara vzw, in kader van 'Bloedtest'.

  • ‘United Perfection’ stimuleert een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische, morele en emotionele dilemma’s waarmee we als samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT. 
  • 'United Perfection' is een initiatief van Vormingplus MZWKonekt vzwHet Paktvzw Wit.h en de Hogeschool Vives, en kadert binnen Bloedtest.
  • Bloedtest is een artistiek project van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain, en resulteert in de tentoonstelling 'Walking Opera' in Museum Dr. Guislain tijdens de zomer van 2019. 

Volg ons via bloedtest.org/up - facebook.com/Bloedtest.org/ - instagram.com/bloedtest

Wanneer?

woensdag 3 april 2019 - 20:15

Waar?

Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk
West-Vlaanderen