hart
18/01/2017
Zorgbeleid Woonzorg

Aandacht voor seksuele diversiteit in woonzorgcentra

Er zijn naar benadering 200.000 oudere holebi’s en transgenders in België. Een deel van hen woont in één van de 78.000 woongelegenheden in woonzorgcentra die Vlaanderen telt. Er wordt vastgesteld dat er in de ouderenzorg nog vaak weinig aandacht bestaat voor de eigenheid van oudere holebi’s en transgenders. De studiedag ‘Tachtig tinten’ die morgen wordt georganiseerd en de bijhorende projectoproep zijn een belangrijke aanzet om de vaak onbedoelde houding te keren.

De Vlaamse overheid organiseert op vraag van minister Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een studiedag over genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra. Met de studiedag wil hij bestuurders, directies, middenkader, kwaliteitscoördinatoren en diversiteitsmedewerkers van woonzorgcentra en assistentiewoningen meer bewust  maken van en referentiekaders aanreiken over de specifieke behoeften van oudere holebi- en transgenderpersonen.

De studiedag heeft als doel in alle openheid een dialoog te voeren over de noden van oudere holebi’s en transgenderpersonen en hoe op hun behoeften een gepast antwoord te bieden. Met de inhoudelijke input van de studiedag verwerven de deelnemers inzichten om na te gaan in hoeverre hun zorg- en ondersteuningsaanbod aansluit bij de doelgroep. De studiedag wil ook handvatten aanreiken om in het diversiteitsbeleid van woonzorgcentra een holebi- en transgender-inclusief luik op te nemen.

Het zorg- en ondersteunend personeel van een woonzorgcentrum kan maar met voldoende sensitiviteit inspelen op de specifieke behoeften van oudere holebi- en transgenderbewoners, wanneer zij zich ondersteund weten door een holebi- en transgendersensitief diversiteitsbeleid dat ten volle onderschreven wordt door bestuur, directie en leidinggevenden van het woonzorgcentrum.

Projectoproep tegen taboe op seksualiteit

Zowel binnen als buiten de woonzorgcentra rust nog een belangrijk taboe op seksualiteit en intimiteit bij ouderen. Zowel bij de ouderen zelf, hun familie als de professionele zorgverleners. De aandacht voor de seksuele identiteit en de behoeften van de bewoners van een woonzorgcentrum  sluit aan bij de hedendaagse aandachtspunten in de zorg zoals persoonsgerichtheid, kwaliteit van zorg, waardigheidsondersteunende zorg, …

Naast een informatieve folder staat ook de website www.zorg-en-gezondheid.be/tachtigtinten ter beschikking van de sector.

De studiedag werd voorbereid met vertegenwoordigers van de koepelorganisaties (VVSG, VLOZO, Zorgnet-Icuro, Ferubel), de ouderenraad, wetenschappers, vzw KliQ, Zorginspectie, Agentschap Zorg en Gezondheid, vertegenwoordigers van het holebi- en transgendermiddenveld (werkgroep Janus, çavaria) en vertegenwoordigers van andere beleidsdomeinen (Gelijke Kansen, Transversaal beleid).

Raadpleeg ook ons ethisch advies over intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg.