Nieuws

06/05/2016

De Koning Boudewijnstichting wenst initiatieven te ondersteunen waardoor kwetsbare ouderen kunnen wonen waar ze zich omringd weten door kwaliteitsvolle zorg en door formele en informele diensten die aan hun noden tegemoetkomen en waarin zijzelf een volwaardige plaats innemen. De Stichting lanceert daarom een projectoproep om de samenwerking en complementariteit te versterken tussen formele en informele partners in de hulp en zorg thuis, net als de vorming van netwerken. Het doel is beter te kunnen inspelen op de zorg- en hulpvragen van ouderen in hun thuisomgeving.

...
05/05/2016

De tendens naar een korter ziekenhuisverblijf na de bevalling heeft tot gevolg dat de thuiszorg een steeds grotere rol zal spelen. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) ondernam verschillende stappen om de zorg na de bevalling opnieuw uit te tekenen zodat kraamgezinnen de zorg krijgen die ze nodig hebben. De VBOV adviseert gezinnen om reeds vroeg in de zwangerschap een vroedvrouw aan huis te contacteren. 

Vroeg naar huis na de bevalling, geen reden tot bezorgdheid

In België verlaten mama’s en baby’s de...

03/05/2016

De aanslagen in Brussel en de aanhoudende terreur hebben goed ingehakt op het vertrouwen van de burger in de veiligheid van onze democratische samenleving. Velen zijn getroffen, als direct slachtoffer of als naastbestaande.

De dringende en eerste hulpverlening voor de slachtoffers en naastbestaanden van ernstige incidenten verloopt zowel op medisch als op psychosociaal vlak zeer goed in ons land. Het is echter mogelijk dat mensen die van dichter of verder betrokken zijn bij dergelijke collectieve gebeurtenissen, hiervan ook op langere termijn (ernstige) gevolgen ondervinden. Denk...

03/05/2016

De afgelopen twee jaar hebben medewerkers van de Onderzoekscluster Verpleegkunde van de Hogeschool West-Vlaanderen gesprekken gevoerd met zorgverleners in de ouderenzorg en bredere zorgsector. Ze hebben gehoord hoeveel voldoening een job in de zorg kan bieden, hoeveel steun collega’s aan elkaar kunnen hebben en hoe zorgverleners het liefst van al alles in het teken van de patiënt willen zetten. Ook hebben ze vernomen hoe lastig het kan zijn om onder hoge werkdruk te werken, en hoe moeilijk het is voor zorgverleners om met de stijgende zorggraad de steeds mondigere patiënten (en...

02/05/2016

Wil je jouw goed doel op de kaart zetten als betrouwbare partner voor donateurs en partners? Volg dan het goede voorbeeld van 4.700 andere verenigingen, en registreer je op Goededoelen.be, de nieuwe database van de Koning Boudewijnstichting.

Ben je op zoek naar een goed doel bij jou in de buurt, dat kansarme jongeren ondersteunt? Wil je als bedrijf een project steunen dat de gezondheidszorg ten goede komt? Wil je, als coördinator van een goed doel, in contact komen met gelijkaardige goede doelen? Ben je geïnteresseerd in het reilen en ...

02/05/2016

Het handboek voor overheids- en socialprofitcommunicatie, 'Tante Mariette en haar fiets' komt terug. De fiets werd intussen wat vintage, maar de komende maanden blinken Eric Goubin en Annebeth Boudry het boek terug op om het rijklaar te maken voor 2016 én verder. Daarvoor zoeken ze goede praktijkverhalen om dé lijst der lijsten samen te stellen. Want elke theorie werkt pas écht als je er een mooie case tegenover kan zetten. Trots op je werk? Wil je ’t vereeuwigen in dit succesvolle handboek? Stuur je case op naar annebeth@kortom.be.

In 2002 publiceerde collega Eric Goubin...

29/04/2016

Vier op de tien starters kijken binnen de twaalf maanden alweer uit naar een andere job. Dat is voornamelijk te wijten aan verkeerde verwachtingen van bij het begin en een mismatch met de bedrijfscultuur. Met Kazi ontwikkelt het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een project om pas afgestudeerde studenten te matchen met de juiste bedrijfscultuur. Voor het pilootproject werkt Kazi samen met studenten van Thomas More. 

Via academisch onderbouwde vragenlijsten helpen de initiatiefnemers werkzoekend talent en hun potentiële werkgever(s)...

29/04/2016

Langer werken, wendbaar werk, werkbaar werk... het loopbaanthema staat vandaag weer vooraan op de agenda van regering en sociale partners. Maar hoe ervaart u deze uitdagingen over loopbanen in uw organisatie? En hoe gaat u ermee om? Doe mee aan dit onderzoek en benchmark uw organisatie. 

Recent lanceerde Antwerp Management School (prof. dr. Ans De Vos) samen met SD Worx de tweede editie van hun “loopbaanbrekend onderzoek”. In 2012 peilden ze  – met een respons van maar liefst 789 organisaties waaronder een groot deel uit de zorgsector -  voor de...

29/04/2016

Op donderdag 28 april 2016 organiseerde Zorgnet-Icuro, in samenwerking met de vijf JCI geaccrediteerde ziekenhuizen in Vlaanderen, haar eerste JCI-High Level Trefdag. Een voorwaarde om deel te nemen als ziekenhuis was dat de algemeen directeur en/of voorzitter van de raad van bestuur mee zouden participeren. Maar liefst 21 ziekenhuizen die een JCI traject doorlopen beschouwden dit event als een unieke gelegenheid en tekenden hier ook meteen enthousiast op in.  

Het voormiddagprogramma werd vormgegeven via een rondetafelformule waar aan vijf verschillende tafels met de nodige...

27/04/2016

Aan de 5de editie van Week van de Valpreventie hebben maar liefst 860 organisaties deelgenomen. Elke organisatie die een actie op poten heeft gezet om vallen te verminderen en te voorkomen, komt in aanmerking voor de 'Award Week van de Valpreventie 2016'. De winnaar wordt beloond met een geldprijs ter waarde van 250 euro om te investeren in valpreventie binnen de eigen organisatie. Wie zich kandidaat wil stellen, kan dat nog voor 6 mei via de website van het Expertisecentrum Val...

26/04/2016
copyright Kom op tegen Kanker

'GOED OMRINGD?!' is een nieuw project van Kom op tegen Kanker en LUS vzw. De organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers voor mensen vanaf 65 jaar met kanker in Antwerpen of Vlaams-Brabant.

Voor een gloednieuw project zoeken we vrijwilligers die samen met een oudere persoon, die kanker heeft, of mantelzorger is voor iemand met kanker) op zoek gaan naar de beste manier om zijn/haar sociaal netwerk te versterken. Kwetsbare ouderen met kanker en hun eventuele mantelzorger(s) lopen een hoger risico om zich eenzaam te voelen. Hun persoonlijk netwerk is vaak verzwakt,...

26/04/2016

Villa Voortman is een laagdrempelig ontmoetingshuis voor mensen die de weg naar de hulpverlening kwijt zijn. Het viert zijn vijfjarig bestaan met een boek voor en door de bezoekers van Villa Voortman op 14 mei vanaf 16u  in de Zebrastraat 32 in Gent. 

Programma:
16u00: de deuren gaan open!
17u00: Daniël Termont neemt het woord
17u20: Paul Verhaeghe
17u40: "the making of" met moderator Gwen Declerck
18u - 22u: Verrassingsfeest met oa Edmond Cocquyt Jr., Radio Gaga, Freddie De Vadder, Mieke Dobbels, De Voortmannen en...

Inkom...

26/04/2016

Op het congres Open Minds blikt Zorgnet-Icuro tien jaar vooruit. Hoe zal de samenleving er in 2026 uitzien? Wat zal er nodig zijn om ons dan psychisch weerbaar te maken? Hoe kunnen we in de samenleving beter zorg dragen voor ons mentaal welbevinden? Hoe creëren we een positieve dynamiek voor een nieuwe geestelijke gezondheidszorg? Met een open mind willen we de uitdaging aangaan om de juiste antwoorden uit te werken. En dat twee dagen lang: op donderdag en vrijdag 26 & 27 mei 2016.

Op dag 1 zoomen we in op de psychische kwetsbaarheid in onze samenleving anno...

25/04/2016
Broeders van Liefde

Deze week nemen de eerste bewoners hun intrek in de long stay-afdeling van het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. Die afdeling is speciaal ontworpen voor mannelijke geïnterneerden die niet meer in aanmerking komen voor verdere behandeling en ook weinig kans maken op reïntegratie in de maatschappij. De eerste week van juli zullen alle 30 plaatsen op de afdeling ingenomen zijn.

De afdeling is de eerste in zijn soort in ons land. Tot nu toe ontbrak er een aangepaste opvang voor langdurig geïnterneerden. België is meermaals veroordeeld omdat die...

22/04/2016
copyright Jessa ziekenhuis

Het Jessa Ziekenhuis heeft als eerste Belgische ziekenhuis de NIAZ-Qmentum accreditatie behaald. Daarnaast is Jessa het eerste ziekenhuis dat voor de derde keer een ziekenhuisbrede NIAZ-accreditatie behaalt. Dit internationale kwaliteitslabel betekent dat het ziekenhuis kan aantonen dat het op herhaaldelijke wijze een hoog niveau van kwalitatieve zorg kan voortbrengen én over een werkcultuur beschikt die gericht is op continue verbetering. Het is een signaal dat patiënten, verwijzers, overheden,… kunnen rekenen op een kwaliteitsvol en veilig georganiseerd ziekenhuis.

De...

22/04/2016

De Week van de Valpreventie loopt nog tot en met zondag, maar al sinds maandag zetten verschillende leden hun valpreventie-initiatieven in de kijker. 

Zo heeft het AZ Lokeren een patiëntenveiligheidskamer ingericht, met een aantal risicovolle kenmerken die in de eerste plaats met vallen te maken hebben. In het AZ Groeninge in Kortrijk installeerden ze een huiskamer waar ze senioren duiden op mogelijke valrisico's en valpreventietips geven.


Het ASZ Aalst/Geraardsbergen/Wetteren gaf deze week elke week een handige tip om vallen te verminderen...

22/04/2016

Van 12 tot 16 april 2016 vond het 21ste internationale 'Forum on Quality & Safety in healthcare' plaats. Een mooie delegatie van Belgische professionals was aanwezig om samen met 3.600 andere professionals uit meer dan 50 verschillende landen gedurende 4 dagen kennis en informatie te delen en best practices en lessons learned uit te wisselen. Daarnaast werd je als deelnemer gestimuleerd om in tal van Q&S domeinen netwerken uit te bouwen met andere professionals en experten.

Dit internationaal forum werd opgebouwd rond verschillende stromen. Daarnaast was...

20/04/2016

Zorgverleners werken vaak vanuit een sterke bevlogenheid. Tegelijk kampen veel zorgverleners met burn-out. Zorgnet-Icuro en Lannoo Campus stellen vandaag Burn-out in de zorg voor, een gloednieuw boek dat getuigenissen van slachtoffers koppelt aan theoretische inzichten van de experten Gorik Kaesemans, Elke Van Hoof, Lode Godderis en Erik Franck.  Hiermee wil Zorgnet-Icuro zorgvoorzieningen handvaten aanreiken voor de aanpak van burn-out, geïntegreerd in een duurzaam HR-beleid.

De zorgsector zit vol deskundige, gedreven en vaak bevlogen mensen, zo...

19/04/2016
copyright health-care.be

Easyfairs, internationaal organisator van vakbeurzen, heeft toelichting gegeven bij de vernieuwde vakbeurs HEALTH&CARE. Het platform, ontstaan uit de samensmelting van EXPO 60+ in Mechelen en Healthcare in Brussel, moet meer dan ooit dé plaats worden waar de Belgische zorgactoren samenkomen, debatteren en vernieuwende ideeën kunnen uitwisselen.

De vakbeurs HEALTH&CARE gaat door van 28 tot 30 september 2016 in Flanders Expo te Gent. 280 toeleveranciers aan de gezondheids- en zorgsector zullen er hun producten, diensten en vernieuwingen aan een 6.000 zorgprofessionals...

19/04/2016

Vijftig mensen met dementie werkten mee aan een bijzonder project: ze schreven allemaal een openhartige brief vol steun en suggesties over hoe het leven na deze diagnose nog zeer de moeite waard kan zijn. De brieven werden verzameld door de Nederlandse dementiedeskundigen Ruud Dirkse en Marcel Olde Rikkert, en samengevoegd in het boek ‘Ik heb dementie’.

Ruud Dirkse, initiatiefnemer van DemenTalent en auteur van drie polulaire dementieboeken: ‘Het maken van dit boek heeft ons opnieuw laten inzien dat mensen met dementie veel vaker aan het woord moeten laten. Het beeld dat...

Schrijf je in op de nieuwsbrief